Αι Γιάννης.jpg
Πόρτο - Μόλο.jpg
βραδυ στο πορτο μολο.jpg
Διαδρομές προς
παραλίες Ν. Ξάνθης
Παραλίες Αβδήρων - Μάνδρας - Μυρωδάτου
Θα κατευθυνθείτε προς Κομοτηνή και στον οδικό κόμβο της Εγνατίας (ΣΕΒΑΘ) θα συνεχίστε προς Άβδηρα (25χλμ). Στη Σκάλα Αβδήρων θα βρείτε το υπολιμεναρχείο και τουριστικό περίπτερο που λειτουργεί όλο τον χρόνο.
Κινούμενοι παραλιακά και ανατολικά θα βρείτε τις παραλίες Αι Γιάννη, Πόρτο Μόλο και Μάνδρας. Όλες είναι οργανωμένες, με beach bar, και πλήρεις παροχές. Η θάλασσες βραβεύονται με "Γαλάζια σημαία¨
Εάν ακολουθήστε παραλιακή και δυτική κατεύθυνση θα καταλήξετε στην παραλία Μυρωδάτου. Διαθέτει beach bar, ταβέρνες, χώρους στάθμευσης και άπλετη αμμουδιά.
Δυνατότητες διαμονής σε καταλύματα στα χωριά Άβδηρα, Μάνδρα (κάμπινγκ) και Πόρτο Λάγος.  
Φαγητό στις ταβέρνες Αβδήρων, Σκάλα Αβδήρων, Μυρωδάτου και Γενισέας.
 
Παραλίες  Μαγγάνων - Ερασμίου
Από την Ξάνθη θα ακολουθήστε την οδική διαδρομή προς Πετεινό - Διομήδεια - Μάγγανα. Στην ακτογραμμή λειτουργούν οργανωμένα beach bar. Η θάλασσα είναι καθαρή, ρηχή και ασφαλής (ναυαγοσώστης).
Εάν συνεχίστε οδικά προς Ν. Εράσμιο, θα βρείτε την παραλία Ερασμίου, πλήρη οργανωμένη και όμορφη.
Διαμονή στα καταλύματα των χωριών Τοξότες και Κρεμαστή.
Φαγητό στις ταβέρνες Μαγγάνων, Άβατου.
 
Παραλία Πόρτο Λάγος
Ιδιαίτερη παραλία που ενδεικνύεται για φυκο-θεραπεία. Χαλάρωση δίπλα στο πευκόδασος,παρατήρηση πουλιών (αποικία ερωδιών) και γευσιγνωσία Μεσογειακής κουζίνες στις ταβέρνες στο λιμάνι.
Διαμονή στα καταλύματα που υπάεχουν στο χωριό Πόρτο Λάγος.
Σμίνθη.png
καπνος.jpg
νερομυλος ωραιο.jpg
Διαδρομή προς Πομακοχώρια
Εχίνος - Βουλγαρικά σύνορα
Θα κατευθυνθείτε στην οδική διαδρομή προς Σμίνθη - Μύκη - Εχίνος (28χλμ), στην περιοχή των Πομακοχωρίων Ν. Ξάνθης. Θα δείτε τα παραδοσιακά χωριά Μύκη και Κένταυρος. Θα φωτογραφίσετε ανθρώπους με παραδοσιακές στολές και γιορτινά ρούχα. 
Θα φάτε σε ταβέρνες των χωριών Πίλημα, και Σμίνθη.
Στην συνέχεια μπορείτε να φτάσετε στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα (συνοριακή διάβαση Αγ. Κωνσταντίνου) ακολουθώντας τη διαδρομή προς Θέρμες, Κίδαρι.
Αξίζει η επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά Θερμών, όπου υπάρχουν καταλύματα και ταβέρνες. Μπορείτε να κάνετε και ομαδικό ή ατομικό ιαματικό λουτρό. Ξενοδοχείο θα βρείτε και στο 4ο χλμ Ξάνθης - Πομακοχωρίων.
Κοτάνη
Όμορφη φυσιολατρική διαδρομή είναι αυτή από τον Εχίνο προς Θέρμες - Μέδουσα - Κοτάνη (50 χλμ). Θα δείτε παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια, νερόμυλους και πολλά καπνοχώραφα. Η Μέδουσα είναι γραφική και παραδοσιακή, ενώ η οδική συνέχεια καταλήγει στην διάσημη ταβέρνα Κοτάνης, που λειτουργεί ως άτυπο μουσείο Πομάκικης κουλτούρας και πολιτισμού.
Διαμονή στα Λουτρά Θερμών.
Δημάριο
Εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι η διαδρομή προς Δημάριο (το χωριό των ιεροδιδασκάλων - χότζας). Σύντομα θα λειτουργήσει οδική συνοριακή διάβαση προς Βουλγαρία. Αξίζει να δείτε τα σπάνια αγριολούλουδα της οροσειράς Ροδόπης.
Νέστος από Τοξότες.jpg
σταυρουπολη 5.jpg
κανοε.jpg
Διαδρομή στην
κοιλάδα Νέστου
Σταυρούπολη
Από Ξάνθη, θα συνεχίστε βόρεια προς Σταυρούπολη (27 χλμ). Η διαδρομή είναι υπέροχη, μέσα στο πράσινο της οροσειράς Ροδόπης. 
Θα φωτογραφίσετε την Σταυρούπολη από ψηλά και θα σταματήστε στις θέσεις αναψυχής που υπάρχουν δίπλα στον δρόμο. Το πιο όμορφο σημείο θα το βρείτε στην πλατεία του χωριού, όπου θα απολαύστε καφέ και φαγητό. Δείτε οπωσδήποτε τον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό, τα ξωκλήσια Αγ. Πνεύματος και Προφήτη Ηλία και την παρόχθια περιοχή του π.Νέστου (κάτω από την γέφυρα).
Αξίζει η επίσκεψη στα Κομνηνά, όπου θα δείτε το πανέμορφο χωριό και το ιστορικό μνημείο του Μακεδονικού τάφου. Η κοιλάδα Νέστου συνεχίζεται προς τα χωριά Δαφνώνα, Νεοχώρι, Πασχαλιά.
Διαμονή στα καταλύματα στην Σταυρούπολη, Λυκοδρόμιο και Κομνηνά. 
Ξενοδοχείο υπάρχει και στην αρχή της διαδρομής προς τα ορεινά (4ο χλμ προς Σταυρούπολη). Φαγητό σε Σταυρούπολη, Δαφνώνα και Δρυμιά.
Εναλλακτική οδική διαδρομή "Στενών Νέστου" συνδέει τα χωριά Κομνηνά με Τοξότες (μέσω Λιβερών, Κρωμνικού).
ο-κρυμμενος-οδικος-γυρος-της-λιμνης-Βιστ
tumblr_njblkmudkH1un4l5mo7_1280.jpg
βιστωνιδα.jpg
Διαδρομή στην
Λ. Βιστωνίδα
Πόρτο Λάγος
Αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για την επίσκεψη στην Λ. Βιστωνίδα. Η περιοχή είναι τμήμα του Εθνικού πάρκου λιμνών Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Το πάρκο ξεκινά από το Δέλτα Νέστου και εκτείνεται ανατολικά προς τις λίμνες Λάφρης, Βιστωνίδας, Φαναρίου, Ισμαρίδας.
Στην είσοδο του Πόρτο Λάγος λειτουργεί Κέντρο ενημέρωσης Λ. Βιστωνίδας.
Τα ομορφότερα σημεία της Λ. Βιστωνίδας θα τα βρείτε στο δρόμο προς το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου, που βρίσκεται μέσα στο νερό και αποτελεί μετόχι της ΙΜ Βατοπεδίου Αγ. Όρους.
Άγνωστες και ανόθευτες εικόνες της λίμνης θα απολαύστε στα σημεία Αγ. Παρασκευή Κεσσάνης, Σέλινο και προς Σάλπη.
Διαμονή στα καταλύματα του χωριού Πόρτο Λάγος. Φαγητό στις ταβέρνες δίπλα στο λιμάνι.
 
 
Μοναστήρι Αγ. Νικολάου
 
Στους χώρους στάθμευσης οχημάτων στη διαδρομή προς τον Αι Νικόλα, θα έχετε την δυνατότητα να παρατηρήστε την χλωρίδα και πανίδα της λίμνης Βιστωνίδας.
Θα δείτε ερωδιούς, φλαμίνγκο, κύκνους, πελεκάνους και πάπιες (ανάλογα με την εποχή).
Το μοναστήρι είναι από τα ομορφότερα στην Ελλάδα, λόγω της ιδιαιτερότητας του να είναι κατασκευασμένο πάνω στο νερό. Συνδέεται με την στεριά με ξύλινη γέφυρα. Είναι ιστορικό και αποτελεί καθημερινό προσκύνημα χιλιάδων πιστών.
Επισκέψιμο και ανοιχτό κάθε μέρα. 
σσσ.jpg
σπιτι χατζηδακη.jpg
λυκειο ελληνιδων.jpg
Διαδρομή στην
παλιά Ξάνθη
Πλατεία Αντίκα
Βρίσκεται στα όρια της νέας με την παλιά Ξάνθη και αποτελεί "Πύλη εισόδου" στον παραδοσιακό οικισμό. Στην πλατεία Αντίκα (Γ. Λαδά) λειτουργούν γραφικά μαγαζιά, καφετέριες, μπαρ, παλαιοπωλεία και ταβέρνες.
Αποτελεί μοναδικό σημείο για φωτογράφιση και στάση ενημέρωσης.
Οδός Φ. Αμοιρίδη - Ορφέως
Αποτελούν τις "τουριστικές οδούς" της παλιάς Ξάνθης. Η οδός Φίλιππα Αμοιρίδη (π. δήμαρχος Ξάνθης) περικλείει το παλιό δημαρχείο (Χάνι Μωυσή), αρχοντικά εποχής, κτίριο της ΦΕΞ, κα.
Η οδός Ορφέως μαζεύει κυρίως την νεολαία στα στέκια διασκέδασης που διαθέτει, ενώ κατά τις νυχτερινές ώρες το σημείο μεταμορφώνεται σε μαγικό παραμύθι. Δείτε το Μουσείο Σκιάς και το Λαογραφικό μουσείο της ΦΕΞ.
Σπίτι Μάνου Χατζιδάκι
Στην συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κονίτσης θα βρείτε το αρχοντικό του Εβραίου καπνέμπορα Ισαάκ Ντανιέλ, όπου και γεννήθηκε (1925) ο μεγάλος μουσικός συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις. Το αρχοντικό είναι ανακαινισμένο, επισκέψιμο και προσβάσιμο σε όλους. Φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το Φεστιβάλ Μ. Χατζιδάκι.
Αξιόλογη και όμορφη είναι και η ευρύτερη "γειτονιά" που φιλοξενούσε στο παρελθόν τους πλούσιους καπνέμπορούς της Ξάνθης. 
κιοσκι παρατηρητηριο Νέστου.jpg
potamos-nestos_04.jpg
γαλαριες Νεστου.jpg
Διαδρομή στα 
Στενά Νέστου
Χώρος αναψυχής Γαλάνης
 
Χαρείτε την συνάντηση με τον Νέστο και απολαύστε την ομορφιά του νερού και του τοπίου. Στο χώρο αναψυχής Γαλάνης (Τοξότες - 15 χλμ) θα βρείτε τα "Στενά Νέστου" ένα χώρο απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδικών επιλογών και δράσεων.
Περπατήστε στο πέτρινο μονοπάτι προς Κρωμνικό και Λιβερά περνώντας από γαλαρίες και μαιάνδρους. Κολυμπήστε στο ποτάμι και χαρείτε την παρόχθια αμμουδιά του Νέστου. Γνωρίστε τους πανέμορφους Τοξότες και δείτε την πανοραμική θέα από ψηλά (900μ) στο παρατηρητήριο Ίμερα..
Στους Τοξότες υπάρχει δυνατότητα διαμονής σε όμορφα, λειτουργικά και παραδοσιακά καταλύματα (Φιλοξένια, Κοκκύμελον, Νεφέλες Νέστου).
Υπάρχει δυνατότητα τουριστικών εναλλακτικών δράσεων στον Νέστο, όπως κατάβαση με βάρκες, τοξοβολία, αναρρίχηση και καταρρίχηση. Ενδείκνυνται δραστηριότητες όπως πεζοπορία στο μονοπάτι Γαλάνης, ποδηλασία και μπάνιο στον Νέστο.
Οδική Διαδρομή Στενών Νέστου
Μπορείτε να βρεθείτε παράλληλα με το ποτάμι του Νέστου ακολουθώντας την οδική διαδρομή από Τοξότες προς Ίμερα, παρατηρητήριο, Κρωμνικό , Λιβερά και Κομνηνά - Σταυρούπολη (συνολικά 20 χλμ). Θα δείτε άγρια άλογα, όρνεα, αγριολούλουδα και θα μαζέψτε τσάι και μέντα.
Θα φωτογραφίστε τους στριφογυριστούς μαιάνδρους του Νέστου και θα θαυμάστε την πανοραμική θέα από τα 900 μ (παρατηρητήριο). Εναλλακτικά μπορείτε να επιστρέψετε και με τρένο από τον σιδηροδρομικό σταθμό Σταυρούπολης.

livaditis4.jpg
ανταμωμα.jpg
Αλλιώτικοι χειμερινοί προορισμοί Α μέρος
Διαδρομή προς καταρράκτη Λειβαδίτη
Από την Ξάνθη θα συνεχίστε προς Σταυρούπολη και την κοιλάδα Νέστου (25 χλμ). Στην γραφική πλατεία μπορείτε να πιείτε απολαυστικό καφέ κάτω από την σκιά των δέντρων.
 Από εκεί θα ανηφορίστε προς Δαφνώνα και Καριόφυτο (15 χλμ) όπου λειτουργούν καθημερινά διάσημες ταβέρνες με ντόπια προϊόντα και κρέατα. Θα δείτε το παραδοσιακό γεφύρι, όμορφες κρήνες και ιστορικές εκκλησίες.
 
Κάνοντας ακόμη 10 χλμ θα φτάσετε στον Λειβαδίτη (1200μ) όπου θα επισκεφτείτε το παλιό σχολείο, το καταφύγιο του ΕΟΣ, τις παταταποθήκες και τα αλπικά λιβάδια της περιοχής.
 
Στην συνέχεια της διαδρομής προς Δασικό χωριό θα λοξοδρομήσετε για να περπατήστε το μονοπάτι (30' κατάβαση - 1 ώρα ανάβαση) που καταλήγει στον μεγάλο καταρράκτη Λειβαδίτη (45μ). Απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο και εντυπωσιακής εικόνας.
 
Στην συνέχεια των ορεινών απολαύσεων θα φτάσετε στο Δασικό χωριό, όπου λειτουργούν ξύλινα σπίτια προς διαμονή και επίσκεψη στην ταβέρνα. Το μέρος αποτελεί εφαλτήριο για αποδράσεις στο βουνό. Θα δείτε επίσης το παρθένο δάσος Χαιντού, τον παραδοσιακό οικισμό Σαρακατσάνων, το μνημείο Αναλογίδη κα τη διαδρομή προς Καλλιθέα.  
αρχαγγελιωτικσα.jpg
1956700_300560860095990_1064074309_o.jpg
καλαμου 3.jpg
Διαδρομή των Μοναστηριών Ξάνθης
Σε έναν απολαυστικό οδικό γύρο (περίπου 8 χλμ) θα δείτε 3 μοναστήρια και πολλές όμορφες εικόνες της οροσειράς Ροδόπης που αποτελεί Εθνικό πάρκο στην περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Από την πόλη και την οδό Έβρου (προς Κιμμέρια) θα ανεβείτε προς τα μοναστήρια. Στα 1,5 χλμ θα βρείτε την ΙΜ Παναγίας Αρχαγγελιώτισας, με πανοραμική θέα στην Ξάνθη και υπέροχους χώρους στις εγκαταστάσεις του. Λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο, αρχονταρίκι και δωμάτια φιλοξενίας.
Μετά από 2 χλμ θα φτάσετε στην ΙΜ Παναγίας Καλαμούς. Δείτε τα πέτρινα κτίρια και την όμορφη αυλή. Πίσω από το μοναστήρι ψάξτε για την θέση θέας στο "φρύδι του γκρεμού" όπου υπάρχει το προσκυνητάρι του Αγ. Γρηγορίου, φτιαγμένο με πέτρες από την περιοχή.
Στην οδική συνέχεια κατηφορίστε μέχρι την επαρχιακή οδό προς Σταυρούπολη και πάρτε κατεύθυνση προς Ξάνθη. Σταματήστε στην ΙΜ Ταξιαρχών και δείτε την εκκλησία και τη θέα από τον Προφήτη Ηλία.
Το ίδιο εντυπωσιακά είναι και τα Βυζαντινά ερείπια από την Ξάνθεια.